Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Nazaten van eigenaars Eperon d'Or bezoeken stadsmuseum

14 juli 2019

Op zondag 14 juli brachten een vijftigtal nazaten van de familie Vandommele, de oorspronkelijke eigenaars en zaakvoerders van Eperon d’Or, een bezoek aan het stadsmuseum.

“De familie Vandommele leverde vijf generaties van schoenfabrikanten vanaf de late negentiende eeuw”, zegt schepen van Musea en Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). “De groep die een bezoek bracht, zijn nazaten van de tak Philippe Vandommele. Zijn vader stapte in het bedrijf Eperon d’Or na de Tweede Wereldoorlog en was toen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de collectie, de productie en de prijscalculatie. In 1955 nam hij de algemene leiding van het bedrijf in handen.”

Het familiebedrijf Eperon d’Or kende een bloeiperiode tijdens het interbellum. Ze werden in die periode ook hofleverancier van de koninklijke familie van ons land en van het Luxemburgse hof. De prachtige schoenen in de collectie van het museum stammen ook uit die tijd. Zij kwamen in de museumcollectie terecht dankzij Tillo Vandommele.

“Eperon d’Or is het symbool van de roemrijke Izegemse geschiedenis en de blijvende verbondenheid van velen”

“Zonder de familie Vandommele zou er uiteraard geen sprake geweest zijn van het prachtige gebouw Eperon d’Or, waar het stadsmuseum een onderdak kreeg en onlangs de kaap van 50.000 bezoekers nam sinds de opening in 2017”, aldus Himpe.

“De unieke en ruime collectie waardoor het museum Eperon d’Or de roemrijke geschiedenis van zowel de schoen- als de borstelnijverheid kan vertellen en de geschiedenis opnieuw een toekomst geeft, is er trouwens ook dankzij de vele schenkingen van de tientallen voormalige Izegemse schoen- en borstelproducenten en de duizenden mensen die ooit actief waren in die nijverheden. Heel wat van die producenten en werknemers voelen er zich nog altijd sterk verbonden mee en zonder die betrokkenheid zou er geen sprake zijn van een museum”, besluit de dankbare schepen.