Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Museum Eperon d'Or pakt uit met unieke etnografische tentoonstelling

11 november 2019

Van 15 november tot 30 april pakt het museum Eperon d’Or uit met een unieke etnografische tentoonstelling. “Een prachtige deelcollectie uit het museumdepot wordt in de schijnwerpers gezet met medewerking van tien ambassadeurs”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA).

“Een stoere Chileense cowboylaars met een puntig wielspoor, een fijne Maleisische slipper uit het einde van de 19de eeuw bezet met honderden blinkende pareltjes, prachtig geborduurde Chinese schoentjes voor ingebonden voetjes. Het zijn maar enkele voorbeelden uit de museale deelcollectie met ruim 300 etnische schoenen en borstels die sinds het verhuizen naar de nieuwe site Eperon d’Or het daglicht nog niet hebben gezien”, zegt schepen Himpe. “Deze etnografische voorwerpen zijn door de jaren verzameld via allerlei schenkingen en aankopen in heel de wereld. Het ontstaan van deze collectie hangt nauw samen met het ontstaan van het museum zelf. Men wou de Izegemse schoen- en borstelnijverheden huldigen en tegelijk situeren in de wijde wereld.”

“Deze industriële erfgoedsite trekt niet alleen de lokale, maar ook de regionale, nationale en internationale kaart”

“Eperon d’Or is meer dan louter Izegemse schoenen en borstels. Deze industriële erfgoedsite trekt niet alleen de lokale, maar ook de regionale, nationale en internationale kaart. Dat bewezen we bijvoorbeeld door de internationale schoenconferentie die zeven keer plaatsvond in onze Tsjechische partnerstad Zlin en vorig jaar voor de achtste editie naar onze stad gehaald werd”, verduidelijkt conservator Hilde Colpaert. “Eperon d’Or heeft een zeer rijke collectie, die trouwens nog altijd verder aangevuld wordt. En deze collectie bevat tal van pronkstukken, niet alleen geproduceerd in onze stad, maar ook buiten onze stadsgrenzen. Zelfs ver buiten onze stadsgrenzen.”

Aan de tijdelijke tentoonstelling ‘Verhaal Mondiaal’ werkten ook tien streekgenoten met buitenlandse roots mee om een aantal collectiestukken te selecteren die hen nauw aan het hart liggen.