Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem gaststad voor grootse retrospectieve tentoonstelling over kunstenaar Luc-Peter Crombé

12 december 2019

Het kasteel Wallemote wordt in april 2020 omgetoverd tot een grote tentoonstellingsruimte. “Honderd jaar geleden werd de gerenommeerde kunstenaar Luc-Peter Crombé geboren en Izegem wordt gaststad om een deel van zijn werk tentoon te stellen”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

“Het is niet de eerste keer dat het werk van Crombé in onze stad in de kijker gezet wordt. Naar aanleiding van de festiviteiten ‘900 jaar Izegem’ was er in 1980 al een tentoonstelling”, verduidelijkt Himpe. “Na veertig jaar werken we daarom graag mee aan de reeks tentoonstellingen die georganiseerd worden. De werken van Luc-Peter Crombé zullen in 2020 naast Izegem ook in onder andere Opwijk, Maaseik, Brugge, Scherpenheuvel-Zichem en Menen te zien zijn. In Izegem komt het werk uit de periode 1975-1995 aan bod tijdens de tentoonstelling die van 4 april tot 26 april 2020 zal plaatsvinden.”

“Vrouwelijke emancipatie gezien door de ogen van Crombé”

“Luc-Peter Crombé werd in zijn beginjaren vooral bekend door zijn religieuze kunst,  maar daarnaast gold hij als een van de grote Vlaamse Meesters die de vrouwelijke emancipatie probeerde te begrijpen door de eeuwen heen”, aldus doctor Elisa Roller, die lezingen houdt over de emancipatie in de werken van kunstenaar Crombé. “Luc-Peter Crombé, geboren in Opwijk in 1920, leed een bijzonder leven. Van een strenge gelovige familie trad hij eerst in het klooster waar hij verder kon studeren met lange verblijven in Corsica, Marokko, Italië en Spanje die hem als kunstenaar hebben gevormd. Uiteindelijk kwam hij  eind de jaren '60 in Sint- Martens-Latem terecht. Als lid van de vierde generatie 'Latemse Schilders' wou hij met zijn werk actuele thema’s aansnijden en een betekenisvolle bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat en de rol van de kunstenaar daarin.”

De tentoonstelling laat ons zijn stedelijke avonturen van die periode meebeleven, waarbij de kunstenaar alle facetten van de bewogen en muzikale kunsten laat zien: ballet, opera, toneel en zelfs de meer frivole momenten van het carnaval en het circus. Zijn vriendschap met bekende artiesten en choreografen, zoals Maurice Bejart,  openen een nieuw pad in zijn kunst, een eerbetoon aan de vrouw in de dans en andere kunstvormen. Zoals de beroemde balletwerken van Degas tonen de werken van Crombé een grote liefde voor het ballet en de prachtige bewegingen van ballerina's”, zegt Elisa Roller. “Hierbij zie je duidelijk zijn kennis in de anatomie, bewegingslijnen en kleur. Van de dansrepetities in de coulissen van de Opéra de Paris naar het toneel in Londen of Brussel zien we een kunstenaar die de wereld opnieuw ontdekt.  Hij maakt de kijker deelgenoot van persoonlijke emoties en verlangens, maar laat tegelijkertijd ook afstandelijkheid zien, het onpersoonlijke met zijn kijk op de vrouw en haar strijd. Crombé speelde met vooroordelen van de vrouw door de eeuwen heen en moedigt kijkers aan om elk beeld subjectief te interpreteren. Op deze manier wilde hij de aandacht vestigen op onderliggende maatschappelijke kwesties zoals het beeld van de vrouw, haar emancipatie en gelijke rechten. Hij wou met elk beeld een vraagstuk creëren, zonder de antwoorden te geven.”

Luc-Peter Crombé werd meermaals bekroond, ook internationaal. Hij stierf in 2005.

“Ook lokale accenten tijdens de tentoonstelling”

De Werkgroep Beeldende Kunst van de stad Izegem zet mee de schouders onder het project. “Twaalf Izegemse kunstenaars en een samenwerking met de Kunstacademie Art’Iz zorgen voor een lokaal accent tijdens de tentoonstelling”, aldus voorzitter Kichou Lycke.