Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Enorme fabrieksbrand startschot van reeks historische foto's in de kijker

18 februari 2019

De stad Izegem zet vanaf nu periodiek met een reeks historische foto’s de ambachtelijke en industriële geschiedenis in de kijker. “We trekken het project op gang met de enorme fabrieksbrand die 49 jaar geleden in februari het bedrijf Tanghe trof”, zegt schepen van Erfgoed en Archief Kurt Himpe.

“Op 26 februari 1970 brak er ’s morgens brand uit in het bedrijf Tanghe in de Papestraat. In een mum van tijd stond alles in lichterlaaie. Er was ook een reeks explosies waardoor het bedrijfsgebouw van drie verdiepingen in elkaar stortte. De schade werd geraamd op 50 miljoen frank. Het bedrijf werd nooit heropgericht en is daardoor één van de symbolen van de teloorgang van de schoennijverheid die zoveel voor de stad Izegem betekende”, zegt Himpe.

“In de Papestraat is er nu een plein genoemd naar de stichter van het bedrijf, als eerbetoon”, zegt conservator Hilde Colpaert. “In het stadsarchief en het archief van Eperon d’Or hebben we een uitgebreid fotoarchief en uiteraard zullen we ook samenwerken met de heemkundige kring Ten Mandere.”

“Regelmatig zullen foto’s geprojecteerd worden op het scherm op de Grote Markt en ook verspreid worden via de sociale media van het museum Eperon d’Or. Op die manier brengen we de rijke ambachtelijke en industriële geschiedenis in het straatbeeld en in de huiskamer”, besluit schepen Himpe.