Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Delegatie Fédération française de la Brosserie bezoekt Eperon d'Or

21 oktober 2019

Op maandag 21 oktober werd een delegatie van de Fédération française de la Brosserie in de industriële erfgoedsite Eperon d’Or ontvangen door schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA) en voorzitter van de Belgische borstelfederatie Ludo Colpaert.

Er was ook een delegatie van het Franse borstelmuseum Saint-Félix uit de regio van Beauvais. “In Saint-Félix was men gespecialiseerd in luxe borstelwerk. De borstels werden er op de kop getrokken, een systeem dat alleen gebruikt werd voor tandenborstels, nagelborstels en haarborstels. De borstels werden er eerst in ivoor en later in been gemaakt”, zegt conservator Hilde Colpaert.

“Eperon d’Or heeft nauwe contacten met verschillende buitenlandse musea”, verduidelijkt Kurt Himpe. “De contacten gaan zelfs terug naar de beginperiode van het Izegemse borstelmuseum onder de eerste conservator Raymond Werbrouck.”

De delegatie maakte van het bezoek in Izegem ook gebruik om langs te gaan bij de firma Boucherie.

“De borstelmakerij is nog steeds aanwezig in de Izegemse industriële wereld, weliswaar compleet getransformeerd met een sterk afgeslankte personeelsbezetting, een ver doorgedreven automatisatie, een enorm gestegen productiviteit en geleid door een hedendaags management”, aldus Kurt Himpe. “Dankzij de ‘borstelmakerij 2.0’ kan onze stad nog altijd het predicaat van ‘borstelstad’ claimen, maar dan wel op een andere manier dan vroeger. Er zijn nog heel wat bedrijven in onze stad of elders, maar wel met Izegemse roots, actief in de borstelsector.”

Naar aanleiding van het bezoek werden ook concrete afspraken gemaakt voor een nauwere samenwerking tussen het museum Eperon d’Or en de Franse borstelfederatie. “Daarbij denken we niet alleen aan kennisuitwisseling, maar zeker ook aan concrete samenwerkingsverbanden die een meerwaarde kunnen zijn voor de museumsite”, besluit schepen Kurt Himpe.