Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stad Izegem gaat op zoek naar nieuwe beiaardmelodieën

22 februari 2018

De stad Izegem gaat op zoek naar nieuwe melodieën voor het automatisch speelwerk van de beiaard. “Per uur klinkt vanuit de toren van de Sint-Tillokerk over de stad vier keer beiaardmuziek en met een wedstrijd gaan we op zoek naar nieuwe muzikale creaties”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA).

Geerwin Vandekerckhove van cultuurhuis De Leest, directeur Wim Belaen van Kunstacademie Art’Iz en stadsbeiaardier Koen Cosaert slaan de handen in elkaar voor het project. “We zoeken vier zomerse en vier winterse muziekstukjes die dan door de automatische beiaard zullen gespeeld worden”, zegt Koen Cosaert.

“Alle Izegemnaars en leerlingen van de Kunstacademie Art’Iz en de filialen kunnen een creatie indienen. Jongeren tot 18 jaar kunnen een eigen creatie inzenden van 20 seconden. De twee beste melodieën zullen dan afgespeeld worden op het eerste en het laatste kwartier. Volwassenen en leerlingen van Art’Iz kunnen ook een eigen melodie van 40 of 60 seconden inzenden die dan op het half uur en op het uur zullen weerklinken”, vullen Wim Belaen en Geerwin Vandekerckhove aan. “Geïnteresseerden kunnen meerdere melodieën inzenden waaruit een jury een selectie zal maken. Voor zo’n eigen creatie moet wel rekening gehouden worden met een aantal zaken. Het moet gaan om aangename en rustige muziek met geen al te snelle ritmiek. Wie een eigen creatie wil inzenden, kan dit doen door een partituur of een opname te mailen naar info@deleest.be tegen 1 september 2018. Meer info met enkele aanwijzingen in het wedstrijdreglement kan geraadpleegd worden op www.izegem.be.”

“De geselecteerde melodieën zullen dan ingevoerd worden in de beiaardautomaat, maar die automaat vervangt uiteraard niet onze stadsbeiaardiers Koen en Florian Cosaert”, aldus de cultuurschepen. “Je kan hen tijdens de wekelijkse bespeling aan het werk horen en dit telkens op zaterdag om 12.30 uur van april tot en met december.”

Herdenking einde van Eerste Wereldoorlog

De nieuwe melodieën zullen vanaf 11 november 2018 weerklinken over de stad. “Symbolisch, want dan herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog en wordt de herdenking van deze oorlogsperiode afgesloten. Honderd jaar geleden kon de beiaard trouwens niet bespeeld worden, want de klokken werden in 1917 geroofd door het Duitse leger. De nieuwe melodieën zullen dus symbool staan voor het einde van de Eerste Wereldoorlog”, besluit schepen Kurt Himpe.