Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegemse en Kachtemse parochieregisters gedigitaliseerd en online raadpleegbaar

30 maart 2018

De Izegemse en Kachtemse parochieregisters zijn gedigitaliseerd en vanaf nu online raadpleegbaar. “In West-Vlaanderen was Izegem een van de laatste steden en gemeenten waarvan deze registers nog niet digitaal ter beschikking waren. Daar is nu verandering in gekomen”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe (N-VA).

“In juni vorig jaar werden de Izegemse en Kachtemse parochieregisters uit het stadsarchief opgehaald door het Brusselse Rijksarchief. Naast deze registers die voor Izegem gestart werden in 1606, worden ook de klappers tijdelijk afgestaan. Dat zijn de registers met de alfabetisch op familienaam gerangschikte dopen, huwelijken en begrafenissen. Deze registers werden uitgeleend aan het Brusselse Rijksarchief om ze te laten digitaliseren. Ze vervangen in de rijksarchieven van Brugge en Kortrijk de oude microfilms die in een bedenkelijke toestand verkeren”, verduidelijkt de archiefschepen.

Via de website van het Rijksarchief zijn de parochieregisters ter beschikking voor het brede publiek. Voor de parochieregisters van Emelgem was dit al het geval.

“Heel wat historici en vooral genealogen waren vragende partij om hun onderzoekswerk voor onder meer het opmaken van stambomen te vergemakkelijken”, besluit Himpe.