Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem investeert verder in stadsarchief

9 januari 2018

In het Izegemse stadsarchief bevinden zich heel wat waardevolle documenten. “We beschikken ook over een reeks historische affiches”, zegt schepen van Archief en Erfgoed Kurt Himpe. “Om deze affiches in optimale omstandigheden te bewaren wordt nu ook geïnvesteerd in een speciale ladenkast. Naar aanleiding van het volksfeest voor de opening van Eperon d’Or werd een aantal affiches ook gerestaureerd. Dergelijke oude documenten mogen niet verloren gaan en daarom moeten ze ook goed geconserveerd worden.”

Sinds enkele jaren wordt het Izegemse stadsarchief grondig aangepakt. “Het historisch archief van de stad werd gedurende twee jaar door medewerkers van de heemkundige kring Ten Mandere helemaal omschreven en opnieuw verpakt in zuurvrije omslagen en archiefdozen. De Intergemeentelijke Archiefdienst Midwest (IGA) zal nu alle gegevens invoeren in de online databank Probat”, legt de archiefschepen uit. “Dat is een huzarenwerk en zal dus wel wat tijd vragen, maar uiteindelijk zal iedereen digitaal kunnen opzoeken wat er in het Izegemse stadsarchief zit.”

“Momenteel wordt het archief van de deelgemeente Kachtem onder handen genomen. Alle stukken worden omschreven door de medewerkers van IGA en dan opnieuw door medewerkers van Ten Mandere verpakt in zuurvrije archiefdozen”, verduidelijkt coördinerend IGA-archivaris Leen Breyne. “En dit jaar zullen de parochieregisters van Izegem en Kachtem ook op de website van het Algemeen Rijksarchief raadpleegbaar zijn. Deze registers werden hiervoor vorig jaar uit het Izegemse stadsarchief opgehaald. In West-Vlaanderen is Izegem een van de laatste steden en gemeenten waarvan deze registers nog niet digitaal ter beschikking waren. Maar daar komt binnenkort verandering in”, aldus Leen Breyne.

Stamboomonderzoek

Er komen ook vaak vragen binnen voor opzoekingswerk in het archief. “Het handelt vaak om vragen over familiegeschiedenis”, zegt schepen Himpe. “Het schaduwarchief bevindt zich in de bibliotheek en bevat een schat aan geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes uit Izegem, Emelgem en Kachtem. Via de stedelijke website is er een online aanvraagsysteem voor opzoekingswerk in het Izegemse stadsarchief. Aanvragen over  familiegeschiedenis gebeuren dus best niet via de dienst bevolking.”

Foto: in het Izegemse stadsarchief bevinden zich ook heel wat historische affiches.