Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Tijdelijke opening museumsite Eperon d'Or zeer succesvol"

18 september 2016

Nu de Izegemse museumsite Eperon d’Or voor enkele maanden de deuren sluit, blijkt de tijdelijke opening van vijf maanden zeer succesvol geweest te zijn.

“We zijn bijzonder tevreden over het aantal bezoekers en de reacties”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Kurt Himpe (N-VA). “De museumsite was open van Erfgoeddag eind april tot 18 september. Die dag werd de Zomerzoektocht van het Davidsfonds afgesloten, waarin Eperon d’Or een belangrijke rol speelde. Tijdens die periode kwamen niet minder dan 8.141 bezoekers  naar de museumsite en het streekbezoekerscentrum.”

5.789 mensen kozen ervoor om specifiek het museumdeel in het voorgebouw te bezoeken, het streekbezoekerscentrum kreeg er nog eens 2.355 mensen bijkomend over de vloer. “Een schot in de roos”, luidt het zowel bij de schepen als bij conservator Hilde Colpaert. “De Zomerzoektocht van het Davidsfonds en de Kunstzomer Leiestreek zorgden voor een toevloed van bezoekers die met het eerste deel van het museum kennis konden maken. Daar konden ze het schitterende art deco – gebouw bewonderen dat een geslaagde restauratie achter de rug heeft en genieten van de pracht en praal van schoenen en borstels. We hopen heel wat van deze bezoekers ook later opnieuw naar Eperon d’Or te krijgen als ook het tweede deel helemaal afgewerkt is. In het tweede deel komt de socio-economische geschiedenis en het productieproces aan bod. Uit de reacties blijkt nu al de grote interesse voor dat tweede deel.”  

Izegemse bezoekers

957

Niet-Izegemse bezoekers

7.184

Totaal

8.141

 

 

“Het museum werd intussen ook regionaal erkend en nu blijkt al dat we heel wat bezoekers van buiten Izegem naar onze stad kunnen lokken”, zegt schepen Himpe. “Van het totaal aantal bezoekers tijdens de vijf maanden tijdelijke opening kwam 88 procent van buiten Izegem. We zien hier ook duidelijk de impact van de Zomerzoektocht.”

Museum enkele maanden dicht, streekbezoekerscentrum blijft open

Tijdens de volgende maanden staan er nog enkele grote activiteiten op de planning. “Heemdag Vlaanderen komt naar Izegem waardoor heel wat mensen uit de interessante doelgroep van heemkundigen Eperon d’Or zullen kunnen bezichtigen en ook VTB West-Vlaanderen zakt nog af naar de museumsite”, aldus Hilde Colpaert.

“Tot de definitieve opening van Eperon d’Or in het voorjaar van 2017 gaat het museale gedeelte voor het publiek dicht, maar het streekbezoekerscentrum blijft open. Toeristen en voorbijgangers kunnen dit deel gratis bezoeken. Het centrum bevat een schat aan toeristische informatie over Izegem en de regio, maar er zijn ook tablets, 3D-viewers en een interactieve digitale kaart van de streek. De blikvanger is de gestyleerde Izegemse skyline die op de muren werd aangebracht”, zegt conservator Hilde Colpaert.

Ook de zondagse “Ken Izegem”-wandelingen worden verder georganiseerd en groepen kunnen na reservatie uiteraard ook het museum Stoom en Stroom bezoeken of één van de erfgoedwandelingen door Izegem reserveren.

Tijdens de volgende maanden wordt alles verder afgewerkt. “Dat huzarenstukje wordt gecoördineerd door schepen van Patrimonium Caroline Maertens en stadsingenieur Els Manhaeve die de werkzaamheden op de voet volgen en de resterende werken zitten op schema”, besluit de schepen.