Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Open Monumentendag zet oude panden met nieuwe bestemming in de kijker

6 september 2016

Open Monumentendag op zondag 11 september zet een reeks oude Izegemse commerciŽle en industriŽle panden die een nieuwe bestemming kregen in de kijker. ďEnkele van deze panden kunnen tijdens Open Monumentendag eenmalig bezocht wordenĒ, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe. Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois brengt tijdens Open Monumentendag ook een officieel bezoek aan Eperon díOr.

ďHet Izegemse stadscentrum telt heel wat opmerkelijke industriŽle en commerciŽle panden. De eigenaars en bewoners van die panden realiseerden soms verrassende en geslaagde make-overs. Daardoor kregen de gebouwen volledig nieuwe en hedendaagse functies met respect voor het industriŽle en commerciŽle verleden. Zondag krijg je de unieke kans om een aantal zulke panden van binnenin te bewonderen.

ďHet centrale thema is herbestemming. De renovatie is er gepland, volop bezig of recent afgerondĒ, verduidelijkt museumconservator Hilde Colpaert. ďDe panden herinneren aan enkele belangrijke industriŽle en commerciŽle sectoren van Izegem zoals borstelfabriek Bourez-Vandeghinste, schoenfabriek Decoene, meubelmakerij Clarysse. Maar ook het warenhuis Beral en de voormalige brandweerkazerne. En uiteraard is ook Eperon díOr zelf een schoolvoorbeeld van herbestemming. De vroegere schoenenfabriek in een prachtige art deco-stijl is tegenwoordig namelijk een erfgoedsite met museum en toeristisch kantoor.Ē

Op deze locaties worden bezoekers onthaald door een stadsgids, die hen vergast op boeiende weetjes en verhalen over het verleden ťn de toekomt van het gebouw. Voor gezinnen met kinderen staan er op verschillende locaties kindvriendelijke doe-opdrachten en spelletjes op het programma.

Alle info op www.eperondor.be.