Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegemse Cultuurtrofee 2016 gaat naar... heemkundige kring Ten Mandere

25 oktober 2016

De heemkundige kring Ten Mandere sleept de Izegemse Cultuurtrofee 2016 in de wacht. “Een erkenning voor het historische werk dat de vereniging verricht”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe. De andere genomineerden voor de trofee waren Hans Demeurisse en Walter Vandewaetere.

“De stemming vond plaats op maandag 24 oktober en dit gebeurde volgens een nieuw systeem”, legt voorzitter van de cultuurraad Bart Rommel uit. “Niet alleen de leden van de verenigingenraad brachten hun stem uit, ook de vroegere laureaten konden mee beslissen.” De Cultuurtrofee wordt sinds 1986 uitgereikt.

“De heemkundige kring Ten Mandere werd in 1960 opgericht en sindsdien zet de vereniging zich in om de informatie over de geschiedenis van de stad te verzamelen, te bewaren en te inventariseren. In het documentatiecentrum en archief van Ten Mandere, dat momenteel ondergebracht is op de bovenste verdieping van het stadhuis is er intussen een schat aan informatie bijeengebracht”, verduidelijkt cultuurschepen Himpe. “Tal van publicaties over de geschiedenis van de stad zorgen ervoor dat het rijke verleden van de stad in de kijker gezet wordt. Ook de succesvolle jaarlijkse tentoonstelling “Het gebeurde in Izegem in …” brengt telkens de geschiedenis van de stad weer tot leven. Ten Mandere helpt trouwens ook mee aan het inventariseren en digitaliseren van het oud stadsarchief.”

“De uitreiking van de Cultuurtrofee zal plaatsvinden tijdens een officiële plechtigheid eind januari of begin februari 2017 en daar zullen ook de twee andere genomineerden in de schijnwerpers gezet worden”, zegt cultuurraadvoorzitter Bart Rommel. “Genomineerde Hans Demeurisse bracht als dirigent de Izegemse Koninklijke Stadsfanfaren naar een ongeziene top. Hun prestaties op provinciaal vlak en tijdens nationale en internationale wedstrijden zorgen ervoor dat ze tot de besten behoren.”

“Genomineerde Walter Vandewaetere is van vele culturele markten thuis, met onder andere een groot engagement voor de Nederlandse taal, voor vtbKultuur, voor de Izegemse Boekenbeurs en nu voor het Boekenfeest. Zijn inzet reikt ook veel verder dan onze stad, want hij is een drijvende kracht achter het comité externe relaties en mede onder zijn impuls kwam er een partnerschap met de Noord-Franse gemeente Belle, een partnerschap dat trouwens volgend jaar 25 jaar bestaat”.

“Dat er voor de Cultuurtrofee 2016 drie zeer waardevolle genomineerden waren, toont aan dat Izegem heel wat culturele verenigingen en personen heeft die uitzonderlijke culturele prestaties leveren. Ten Mandere, Hans Demeurisse en Walter Vandewaetere zijn daar dit jaar een duidelijk bewijs van”, besluiten schepen Kurt Himpe en cultuurraadvoorzitter Bart Rommel.