Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Desinformatie over btw-recuperatie van rioolinvesteringen leidt tot rechtszaken 

30 december 2006

Enkele West-Vlaamse gemeenten stappen naar de rechter om de btw terug te krijgen die ze betaald hebben op rioleringswerken. Gemeenteraadslid Kurt Himpe liet over deze problematiek al een parlementaire vraag stellen.

Naar aanleiding van de onduidelijkheid over het dossier van de btw-recuperatie van rioolinvesteringen tijdens een commissie voor FinanciŽn liet gemeenteraadslid Himpe een parlementaire vraag stellen door Kamerlid Patrick De Groote.

Op dit moment is de toestand voor de steden en gemeenten niet duidelijk. De federale minister van FinanciŽn stelde eerder dat de steden en gemeenten zich bij twijfel over de draagwijdte van het recht op aftrek moeten richten tot het btw-controlekantoor waaronder ze ressorteren. Maar daar loopt het al verkeerd: bepaalde gemeenten slagen er in om de btw van investeringen in het rioleringsnetwerk te recupereren, terwijl dat niet zo eenvoudig is voor andere gemeenten. De diverse btw-controlekantoren passen dus andere regels toe of interpreteren de regels anders.

Net die laatste stelling is voor de gemeenten Gistel, Kortemark, Lichtervelde en Langemark-Poelkapelle de aanleiding voor het opstarten van een rechtszaak. Gistel kan bijvoorbeeld enkel het vierde kwartaal van 2005 recupereren, terwijl Torhout de btw van heel 2005 terugkrijgt en Brugge zelfs de volledige btw over een periode van 15 jaar.